Hur skall en person med akut porfyri förhålla sig till olika bantningsmetoder och måltider?

Det är viktigt att hålla sig till ett normalt kosthåll med regelbundna måltider anpassade för att hålla en önskvärd kroppsvikt. Man bör äta tre lagade mål per dag.

Lågkaloridieter som används för att gå ner i vikt, liksom perioder av fasta, kan framkalla en akut attack. Om du har benägenhet för porfyrisymtom bör kosten vara kolhydratrik och något fettreducerad. Den som haft en akut attack bör inhämta råd från dietist för att anpassa sitt kosthåll efter sitt individuella behov.

Några personer, i synnerhet kvinnor med besvär före menstruationer, föredrar små måltider flera gånger om dagen, framför stora mål.

Patienter med svår porfyri och som har upprepade attacker kan behöva speciella dietråd från sin läkare och dietist.

Den som har anlaget för akut porfyri och är överviktig men vill gå ner i vikt bör konsultera sin doktor för att få råd om en avmagringsdiet som är långsamt verkande och utan risk.


D-vitamintillskott, är det att rekommendera vid porfyri?

Det finns inga studier som pekar på att porfyriker skall få färre skov med ökat intag av D-vitaminer. Dock är den allmänna uppfattningen att det är bra med D-vitamnintillskott för människor som bor i länder med få soltimmar.

Jag har EPP, skall jag ha receptbelagda D-vitamintillskott?

Rekommendationen är att du ska få D-vitamin receptbelagt. De allra flesta med EPP har brist på D-vitamin och ett blodprov kan bekräfta omfattningen av D-vitaminbristen så rätt dos kan sättas in.

Tipsa oss om frågor och svar – använd kontaktformulär här »