Vid akut attack och skov – vad kan jag själv göra? Skall jag söka akutvård eller kan jag klara av skovet på egen hand?

(Detta gäller för de akuta porfyrierna ej för de med hudporfyri.)

Svar: Många med akuta porfyrier stannar hemma och behandlar sig själva med kolhydrater, vatten och vila. Men om detta inte hjälper bör sjukvård kontaktas.

Vissa symtom tyder på att sjukhusvård behövs för att bryta skovet: tillkomst av svaghet i armar och ben, stigande blodtryck och puls, kräkningar, förstoppning och svårigheter att tömma blåsan kan alla vara indicier på att det rör sig om ett svårt skov. Man ska då bege sig till en akutmottagning för att bli provtagen, undersökt, få dropp, och där får läkare ta ställning om man behöver kvar stanna på sjukhus.

Om du tycker dig märka av känningar av din akuta porfyri eller att din urin antagit en rödare färg och du vill behandla hemma, gör så här: Se till att försöka få i dig kolhydratintag på 3-5 hg glukos i form av snabba kolhydrater. En förpackning Nutrical ger 120 g glukos, dvs ett drygt hg.

Om du kräks och har smärtor, känner domningar eller kraftnedsättning i armar eller ben, eller om du inte känner dig bättre på någon timme med hjälp av snabba kolhydrater, gäller sjukhusvård.

Om du har haft vårdkrävande attacker tidigare ska du söka akut vård direkt. Kom i håg att ta med dig varningskortet och “Läkemedel vid akuta porfyrier” (läs mer på sidan 22 i nämnda bok).

Du kan även läsa om behandling av den akuta attacken på EPNET:s hemsida.

Tipsa oss om frågor och svar – använd kontaktformulär här »